Scroll Top

Algas kandideerimine suvekooli “Anname mikrofoni laste ja noorte kätte”

Laagri kujundus (1)

Kas Sul on 14.-18. juuniks plaanid tegemata? Sul on vanust 12-17 ning Sa usud, et iga laps väärib toredat ja turvalist lapsepõlve? Sa arvad, et lapsi ja noori peaks kohtlema kui võrdseid koostööpartnereid, kellega koos neid puudutavates küsimustes lahendusi otsida? Nimelt on Lastekaitse Liidu noortekogu koos Lasteabi tiimiga korraldamas Tallinnas harivat, inspireerivat ning põnevaid teemasid ja külalisi täis suvekooli “Anname mikrofoni laste ja noorte kätte”. Osalejaid saab olema maksimaalselt 20 ning kandideerida on võimalik kuni 11. juunini.

  • Tehke asju mitte meie jaoks, vaid koos meiega;
  • Palun ärge rääkige meile sõna andmisest, vaid andke meile sõna;
  • Lapsed on suurepärased muutuste esindajad. Palun lubage meil teiega koos meid puudutavates küsimustes lahendusi otsida ja tegutseda. Usume, et meie käes on nii mõnigi võti, mis avab rohkem uksi, kui te praegu ette kujutate.

Just nii kõlasid paar aastat tagasi Brüsselis toimunud ÜRO lapse õiguste konventsiooni 30. juubeli tähistamisel noorte sõnavõttudest kõlama jäänud mõtted. Hea uudis on see, et meie suvekool täpselt neidsamu eesmärke täidabki.

Lapsed ja noored pole tulevik, vaid ka olevik

“Meie eesmärk on võimendada ja ühendada kõike seda, mis tegelikult juba praegu olemas, sest laste ja noorte heaks tehakse palju, kuid nendega koos tegutsemine aitab kindlustada juba täna olukorra, kus nende hääl ja visioon saab aidata luua mitte ainult tulevikku, vaid ka olevikku,” ütles Lastekaitse Liidu noortekogu juht Triin Sooäär (17).  

“Lastel ja noortel on nii palju häid mõtteid, ideid, tarkusi. Nad kogevad maailma enda, laste ja noorte, vaatest ja on lahkesti nõus seda kogemust jagama. Meil täiskasvanutel tuleb neid rohkem usaldada, kaasata ning koos nendega toimetada,” täiendas omalt poolt Mari-Liis Mänd, Sotsiaalkindlustusameti ennetusteenuse juht, kes on tihedalt seotud ka lasteabitelefoniga.

Kaks päeva filmikooli ABC-d

Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituut (BFM) on ette valmistanud mitu töötuba, mis sisustavad ära suvekooli esimese ja viimase päeva. Nii näiteks saavad osalejad teada, kuidas teha animatsioone. “Animatsioonis olevat kõik võimalik ja õpimegi koos joonisfilmi loomise kunsti. Animatsiooni töötoas saab olla loov ja jutustada lugusid,” kirjeldas koolitaja Katrin Sigijane. 

Mobiilidega videote tegemise töötoas proovime valmis teha ühed mõjusad lood. Koolituse käigus valmib osalejal oma piltstsenaarium ning ta saab kätt proovida erinevate lavastatud situatsioonide filmimisel ja valgustuse seadmisel. Töötoa jooksul õpitakse režii põhitõdesid, kaameratööd ja lihtsamat valgusrežiid.

Ühtlasi toimub vabavara montaažiprogrammi DaVinci Resolve õppimine ja oma filmitud materjali monteerimine. Koolituse eesmärk on õppida projekti loomist programmis Davinci Resolve – materjali ettevalmistamine ja korraldamine, montaaži põhimõtted, muusika ja tiitrite lisamine, projekti eksportimine eri platvormidele.

Põnevad külaskäigud ja teemad

Teisipäev ja kolmapäev on külaskäikude ja huvitavate inimestega kohtumiste päev. Nii läheme vaatame, kus asub ning kuidas toimib ööpäevaringselt töötav Sotsiaalkindlustusameti lasteabitelefon www.lasteabi.ee ning ühtlasi käime ära Õiguskantsleri Kantseleis, kohtumas laste ja noorte õiguste osakonna esindajatega. Suvekooli jooksul saame tuttavaks ka teemadega, millega tegeleb Lastekaitse Liit (nt Targalt Internetis, Kiusamisest Vabaks, Koolirahu, arvamuste andmine jm) ning kuuleme Lastekaitse Liidu noortekogu esinduselt, kuidas nemad sinna töösse kaasatud on. Vahepeale jääb ka toredat meelelahutust ja vahepalasid, näiteks läheme külla Eesti Noorsooteatrisse, kus ootab meid ringkäik ja mänguline töötuba.

Kus toimub, kes osaleda saavad ja kui palju maksab?

Tegemist on Tallinnas toimuva suvekooliga, kus eelistame neid, kellel on võimalik osaleda kõik 5 päeva ehk 14.-18. juuni. Ööbimine ning hommikusöögid on korraldatud Hestia Hotel Europas, kust on jalutuskäigu kaugusel nii BFM kui ka vanalinn.  Kuigi suvekooli grupi suurus saab olema vaid 15-20 last ja noort vanuses 12-17, julgustame siiski kõiki, keda see teema kõnetab, endast märku andma.

Valituks osutunud kandidaadid saavad osalejatele mõeldud infopaki, kus on kellaajaliselt näha kogu nädala kava ning vastutavad kontaktisikud. Sama kavaga tuleb kaasa ka lapsevanema teavitamise vorm, mille palume digiallkirjastatult meile tagasi saata.

Hea uudis! Kuna peame oluliseks, et võrdsetel alustel saaksid kandideerida kõik lapsed ja noored, olenemata nende perekonna majanduslikust seisust, siis osalustasu ei ole. Jah, natuke liiga hea, et olla tõsi, ent nii on – nende viie päeva majutuse, toitlustuse ja koolituse tasu on kaetud korraldajate poolt ning bussi- või rongipileti alusel saate peale laagrit tagasi ka transpordile kulunud raha.

Palun anna enda osalemise soovist teada hiljemalt 11.06.21 siin lingil: https://forms.gle/F8G39Vt31JimcZQWA

Suvekooli toimumist toetavad Sotsiaalkindlustusameti lasteabitelefon, Lastekaitse Liidu Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekt „Koostöös laste ja perede heaks“, Lastekaitse Liidu projekt “Targalt Internetis”, Eurochildi National Eurochild Forum (NEF) ja Hansa Ilutulestikud


Varasemalt samal teemal

 

 

Fotod: Vadim Firsa, OnlineExpo

Tekst: Kristi Märk
Lastekaitse Liidu noortekogu koordinaator

2
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.