Scroll Top

Tegevusraamatu “Parim ajaviide” autorid Gerda-Marleen ja Katarina Elise: “Kasutage aega sisukalt ja aidake teisi”

94978715_2646194448933330_2429705991969832960_n (1)

Talvel valmis tegevusraamat “Parim ajaviide”, mis on pühendatud haigetele ja abivajavatele lastele. Idee koostada tegevusraamat haigetele lastele tekkis peamiselt sellepärast, et Gerda ema on vabatahtlik heategevusfondis Minu Unistuste Päev, kus nad korraldavad rasketelt ja krooniliselt haigetele lastele unistuste päevi ja muid toredaid üritusi. Lastele kingitakse vahepeal ka värviraamatuid ja ristsõnu, aga need on tavaliselt päris õhukesed ja tegevust jääb väheks.

Kellega tegu?

Tegemist on Tartu Mart Reiniku Kooli 8. klassi õpilastega ja ka muidu heade sõpradega, kel üksteise seltsis alati lõbus. Gerda sõnul on Katarina hea sõber, kellega on vahva igal pool käia ja kellega saab alati nalja. Katarina peab Gerdat naljakaks, toredaks inimeseks, kellega on väga lõbus koos olla ja kelle peale saab alati loota.

Nii Gerda kui ka Katarina soovivad elus läbi lüüa, seda samal ajal nautides. Eeskujudeks peavad tüdrukud enda vanemad, kes on tegusad ja alati toetavad.

Noorte rollist räägib Gerda-Marleen nii: “Noored saavad ühiskonnas palju aidata ja asju muuta. Isegi siis, kui noortel on vähem võimalusi ühiskonda muuta näiteks vanuse pärast jms, ei tähenda, et nad ei saaks midagi teha. Isegi siis, kui sa oled näiteks aidanud kedagi, heategevust kuidagi toetanud või isegi näiteks metsast prügi korjanud, oled sa juba midagi head teinud ühiskonnas.”

Stardipauk

Idee selline tegevusraamat luua tekkis Gerda-Marleeni emal, kes korraldab vabatahtlikuna haigetele lastele rõõmsaid üritusi. Eelmisel sügisel olla ta oma sõbraga arutanud, et haiglas viibivatel lastel on väga igav. Tulemusena tekkiski idee luua tegevusraamat, millega oleks lastel pikemat aega tegevust. Gerda ja Katarina võtsid sellest ideest tuld ning otsustasid tegevusraamatu loomise enda kätte võtta

Kõik mängud, ülesanded ja pildid on tüdrukute endi poolt tehtud ja välja mõeldud. Nad leppisid juba alguses kokku, et midagi kuskilt maha ei tee, kuigi inspiratsiooni ammutati paljudest eri kohtadest.

“Me oleme mõlemad käinud Gerda emal mitmel heategevusüritusel abis vabatahtlikena ning oleme paljude selliste lastega ka nendel üritustel kohtunud ning seetõttu tahtsime just eriti neile veel rõõmu valmistada.”

Raamatu loomine oli juba ise parim ajaviide

Koostöö sujus  hästi, Gerda tegeles sõnamängude ja mõtlemisülesannetega, Katarina joonistuste ja värvipiltidega ning Gerda ema pidas inventuuri, aitas raamatut vormistada ja leidis ka toetaja. Nii saigi, et Tartu Ettevõtlike Daamide assotsiatsioon toetas raamatu trükkimist heategevuslikuks jagamiseks.

Raamatut oli lõbus koostada. Vahepeal istusid autorid peaaegu terve päeva laua taga ning murdsid pead, aga töö rohkus neid ei muserdanud. Motiveeriv oli teadmine, et kui raamat lõpuks valmis saab, saavad seda haiged lapsed igavuse peletamiseks lahendada.

“Raamatut saime trükikojast tulnuna  ise  esimest korda käes hoida eelmise aasta detsembrikuu keskel – see oli super mega hea tunne!

 

“Kui raamat valmis sai, siis hakati meie käes küsima, et kas terved lapsed siis ei saagi seda toredat raamatut endale? No ikka saavad!”

Aga seda, et sellest ajast alates on nii paljud inimesed meile tänusõnu, väga positiivset tagasisidet ning oma häid emotsioone edastanud, seda me oodata ei osanud.”

Kellele tegevusraamat mõeldud on?

“Meil on olnud võimalus jagada neid raamatuid erinevatele haiglatele ja haigetele lastele, samuti ka õpiraskustega ning puuetega lastele, mis teeb rõõmu.”

Raamat on mõeldud vanusele 5-12, kuid põnevaks peavad seda ka paljud vanemad inimesed. Tegevusraamat sobib nii poistele kui tüdrukutele, sest sisaldab mitmekülgseid värvimiseks mõeldud pilte, fakte, ristsõnu ja muud. “Kõige selle lahendamiseks läheb vaja ainult värvipliiatseid,” lisavad tüdrukud. 


“Me tahaks teistele noortele öelda seda, et kasutage oma aega sisukalt ja aidake teisi, kasvõi oma vanemaid ning lihtsalt tehke midagi head. See annab alati nii hea enesetunde, kui oled kedagi kuskil aidanud.

Võib-olla Sinu aitamine ei muutnud väga palju, aga vähemalt sa proovisid ja andsid endast kõik ning see on see, mis loeb”

 

Kuna raamat on saanud palju head tagasisidet, on suur võimalus, et sellele  tuleb ka teine osa…


Loe tegevusraamatust lähemalt Facebookist: Raamat Parim Ajaviide
Vaata ka Terevisiooni intervjuud: “Parim ajaviide” lastelt lastele

 

Kärg Valner
Loomepesa toimetaja
Märka Last noortetoimetus

4
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.