Scroll Top

ÕF Mäts aitab muuta looduskeskkonna nätsuvabaks

Mäts4

Õpilasfirma Mäts

Biolagunev närimiskumm

 

Neli Võru Gümnaasiumi noormeest – ÕF Mäts suunavad inimeste tähelepanu aktuaalsele probleemile – harilike närimiskummide loodust reostavale omadusele. Lahendusena on nad välja töötanud biolaguneva närimiskummi Mäts, mis on käsitsi valmistatud ning aitab kaasa puhtama keskkonna saavutamisele.

Õpilasfirma Mäts noored peavad oma tegemist eriliseks eelkõige seetõttu, et Eestis ja lähiriikides ei ole palju firmasid, kes sarnast toodet tuntud jaekettides müüksid. Biolagunev närimiskumm on loodussõbralik alternatiiv tavalisele nätsule, mis püsib lagunematuna looduses sadu aastaid. Mäts on valmistatud ka käsitööna ning seda on võimalik nautida mitme erineva maitse näol. Eesti inimene peaks meid toetama, et hoida keskkonda puhtana ning seeläbi vähendada koristuskulusid,” inspireerivad õpilasfirma noored kõiki nende toodet proovima. Tavaline närimiskumm võib suisa märkamatult lõpetada tänaval või prügikasti ääre peal, millelt selle teekond maapinnani on vaid kerge tuuleiili kaugusel. Seepärast on oluline mõelda ka loodussõbralikumatele alternatiividele, millele Mäts oma tootearenduse puhul keskendub.

 

Närime maailma puhtaks!”

 

„Maast leitud” inspiratsioon

ÕF Mäts noortel tekkis idee hakata biolagunevat närimiskummi tootma nähes tänavakividel olevaid vanu närimiskumme ning nende plekke.  Mõistes, kui suur on kahju, mis kaasneb tavalise närimiskummi sattumisega loodusesse, leidsid noored oma tegevuseks inspiratsiooni. Algselt tundus biolaguneva nätsu loomine küll pea võimatuna, ent peale lähemat uurimist said noored aru, et Mäts on lootustandev väljakutse.

Ettevõtlikke noori motiveerivad tegutsema eelkõige inimesed, kelle kiitvad sõnad on neid teekonnal suuresti toetanud. Klientide pidevad lootustandvad kommentaarid on aga noorte arvamust kinnitanud – biolaguneval närimiskummil on potentsiaali jõuda kaugele. Säärane positiivne suhtumine innustab õpilasfirma noormehi ka ise oma tegutsemisrõõmu teistega jagama ning nõnda kandub rõõmsameelsus inimeselt inimesele, võites õpilasfirmale huviliste tähelepanu.

 

„Motivatsiooni annab loomulikult ka igasugune kriitika, see tekitab tahte nendele inimestele tõestada, et me suudame teha paremini.”

Keerukaimaks väljakutseks õpilasfirma tegevuse juures peavad noored olukorda, kus enne esimest õpilasfirmade laata näis neile, et nad ei jõuagi oma toodet lõplikult valmis. Baasaine ei jõudnud planeeritud ajaks kohale ning sestap pidid noored lühikese aja jooksul toote valmis tegemise nimel kõvasti vaeva nägema. Olime peaaegu sunnitud uue teema valima, kuid viimasel hetkel jõudis aine siiski kohale ning tänu sellele saime enne laata, küll väga palju tööd lühikese aja vältel tehes, oodatud tooteni,” kirjeldavad nad.

Kaasvõistlejate seas näevad ÕF Mäts noored üht suurimat konkurenti, kes keskendub samuti suuhügieenile. Kõige rohkem on meile silma jäänud kindlasti Münt, sest nad võidavad alati igasugu võistluseid, kus tahaksime ise edukad olla.”

Kahjuks nendib Mäts, et edaspidi plaanitakse toota biolagunevat nätsu vaid iseenda tarbeks. Suuremale inimmassile tootes peaksid nad kulutama palju töötunde, mis hetkeseisuga võimalik ei ole.

 

ÕF Mäts tooteid on võimalik soetada

Instagramist: of_mats
Kirjutades e-postile matsopilasfirma@gmail.com
Ökokohvikust Elopärl (Võru)

Toeta ÕF Mäts noori ka nende poolt hääletades! Hääletuse lingi leiate ajajoonelt.

 

Eesti parima õpilasfirma finaal, kuhu jõudis 24 väärt äriideed, toimub 29. aprillil kell 18.00–19.30 JA Eesti Youtube kanali vahendusel. Sündmusega seotud infot on võimalik jälgida ka Lastekaitse Liidu Märka Last noortetoimetuse ajajoonel “Eesti parim õpilasfirma 2020”.

Sirely Veri
Märka Last noortetoimetus

2
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.