Scroll Top

ÕF KEMIHAKA käsitöökotid on keskkonnale head ja silmale kaunid

Kemihaka1

Õpilasfirma KEMIHAKA

Puitosadega selja-, õla- ja käekotid

 

Õpilasfirmade tutvustustele annab avapaugu õpilasfirma KEMIHAKA. Viis Pärnu Ühisgümnaasiumi noort aitavad oma käsitöökottidega muuta moemaailma loodussõbralikumaks ning annavad võimaluse igal inimesel omada täiesti unikaalset kandekotti.

Iga Kemihaka kott on toodetud taaskasutatud materjalidest või materjalijääkidest, mis muudab iga koti ainulaadseks – ei leidu ühtki teist täpselt samasuguse kujundusega eset. Puidust detailideks võivad olla näiteks koti küljed, põhi või suisa mõlemad. Seejuures on iga kott valminud käsitööna. „Tegutsemise peamine eesmärk on anda inimestele võimalus oma rohelist eluviisi veelgi efektiivsemalt väljendada, andes oma vanadele kottidele uus hingamine,” kirjeldavad noored oma panust keskkonnasäästlikumasse aksessuaaride tootmisesse. Kemihaka tooted muudab nende sõnul eriliseks eelkõige see, et kotid on unikaalsed, loodussõbralikud ja valminud käsitööna, mida tasuks kindlasti väärtustada.

Paludes oma toote ühe lausega lugejaile „maha müüa”,  võluvad Kemihaka noored inimesi nõnda:

„Aksessuaar, millega erined massist loodussäästlikult.”

 

Idee pärineb elust enesest

Kui tekkis plaan luua õpilasfirma, siis käsitööna valmivad kotid ei olnud noorte algne idee. See-eest säilis muutumatuna eesmärk – toota midagi, mis on keskkonnasäästlik ja aitab materjali ülejääke hõlpsalt ära kasutada. Idee tekkis siis, kui ühel meie firma liikmetest vahetati kodus parketti. Märkasime, kui palju visatakse täiesti kasutuskõlblikku parketti minema. Sealt tuligi mõte selles valdkonnas käed külge panna ja kuidagi olukorda leevendada,” kirjeldavad õpilasfirma noored, kust nad inspiratsiooni ammutasid. Siiski öeldakse kindlameelselt, et lõplik lahendus oli küll hoopis erinev, ent pakutuist kõige parem. Kõige esimese ideena käidi välja hoopis pärimuskultuuri säilitav lähenemisviis.

Peamiseks motivaatoriks peavad noored inimesi enda ümber. Osaledes erinevatel laatadel või koolitustel, on hoogu ja indu juurde saadud tänu julgustavatele kommentaaridele ja vajalikule konstruktiivsele kriitikale.

„Tegeleme kõik oma riiete taaskasutamisega, kuid tähelepanuta jäävad tihtipeale vanad kotid, mis on kasutuse kaotanud katkise sanga või kinnituse tõttu. mõtlesime, et miks mitte need kaks asja ÜHENDADA ning seda me teemegi.”

 

Tülikas ajaplaneerimine ja võidukad riskid

Õpilasfirma on tegutsenud juba pool aastat, mille jooksul on kogetud nii magusaid võite kui ka keerukaid takistusi. Nagu iga koostöö puhul, on algselt keerukas tõsist tööd teha ja end kokku võtta, kui ümbritsevateks inimesteks on lähedased sõbrad. Raskeks ja riskantseks osutus ka koostöö puhul üksteise kritiseerimine ja käskude jagamine, kuid selle hõlpsust mõistes on edasine töö palju efektiivsem ning tulemused paremad.

Suurimaks väljakutseks peavad Kemihaka liikmed aga ajaga toime tulemist. Noored nendivad, et on esinenud mitmeid olukordi, kus nad avastavad end täbarast olukorrast eelkõige halva ajaplaneerimise tõttu. Seepärast on olnud tihti tarvis teha raskemat tööd ja suuremaid jõupingutusi, et puuduvat aega kompenseerida. „Meie puhul peab kindlasti paika vanasõna “loll pea on kere nuhtlus”. Oleme siiski positiivselt meelestatud ja loodame, et leiame sellele probleemile lähitulevikus efektiivsema lahenduse,” kirjeldavad noored ettevõtjad.

 

Konkurendid kui kaasvõistlejad

Eesti Parima Õpilasfirma valimisel ei pea Kemihaka teisi õpilasfirmasid konkurentideks, vaid kaasvõistlejateks, kes läbivad sarnaseid väljakutseid nagu nemadki. Siiski on noortele enim silma jäänud õpilasfirmad Eha ja MÜNT disaini poolest ning  ka Pulbrimeistrid, kelle tooted on saanud juba mõne Kemihaka liikme lemmikuks.

Oma tiimi tugevuseks peetakse aga lisaks toote unikaalsusele ka sõnaosavust, mis ostjate ja žüriiga suheldes suuresti kasuks tuleb. „Suhtleme nii klientide kui ka žüriiga otse ja ausalt, mitte päheõpitud reklaamlausetega, ja jääme lootma, et selline lähenemine meeldib inimestele.” Peale võistlust on kindlasti plaanis tegevust jätkata, et Kemihaka käsitöökotid jõuaks suuremate turgude ja rohkemate inimesteni.

Kemihaka tooteid on võimalik soetada

Facebookist: ÕF KEMIHAKA
Instagramist: @Kemihakaof
Kirjutades e-postile kemihakaopilasfirma@gmail.com

Toeta Kemihaka noori ka nende poolt hääletades! Hääletuse lingi leiate ajajoonelt.

 

Eesti parima õpilasfirma finaal, kuhu jõudis 24 väärt äriideed, toimub 29. aprillil kell 18.00–19.30 JA Eesti Youtube kanali vahendusel. Sündmusega seotud infot on võimalik jälgida ka Lastekaitse Liidu Märka Last noortetoimetuse ajajoonel “Eesti parim õpilasfirma 2020”.

Sirely Veri
Märka Last noortetoimetus

4
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.