Scroll Top

“Ma ei ole uhhuu” tiimile piisab, kui nende teavitustöö suutis muuta kasvõi ühe noore inimese elu

IMG_9140 – koopia

Mis juhtub, kui viis teismelist tütarlast võtavad enda südameasjaks laste ja noorte vaimse tervise ning sellekohase teavitustöö? Mida see, aastal 2017 nii Superheroes programmi võitnud kui ka “Lapse suur tegu” tiitliga pärjatud ettevõtmine neile endale andis? Mis on “Ma ei ole uhhuu” tüdrukutest tänaseks saanud?  Sellest annavad ülevaate tiimi esindajad Katarina Raud ja Anastasia Perk.

“Soovin kogu meie tiimi poolt Sulle öelda, et Sa ei ole üksi.” 
– Katarina Raud, “Ma ei ole uhhuu
“Lastega ja lastele” tunnustusauhinna kategooria “Lapse suur tegu” 2017 laureaat
Tänavu saab nominente esitada kuni 1.05.20



“Ma ei ole uhhuu” taga on viis noort: Katarina Raud, Anastasia Beljajeva, Anna Aron, Silvaliis Karu ja Greete Kõrvel. Koostöös
MTÜ Peaasi meeskonnaga pandi kokku koolitusprogramm, mida noored koos kooli sotsiaalpedagoogi või MTÜ Peaasi esindajatega aitasid oma koolis läbi viia. Lisaks tehti koos Kristel Aaslaidi ja räppar Tiiu Kaarlõpiga noorte vaimsest tervisest rääkiv videoklipp ning pandi koolidesse üles plakatid.

Palun rääkige, kuidas ja kust see kõik algas?

Meie projekt sai alguse 2016. aasta detsembris, kui Superheroes ettevõtlusprogramm sai tuule alla. Esimesel kohtumisel panime oma rühmaliikmetega, kuhu kuulusid  Katarina, Silvaliis, Anastasia, Greete ja Anna paika projekti eesmärgi: tõsta teadlikkust vaimse tervise probleemidest noorte seas, vähendada stigmat seoses vaimsete häiretega ning näidata neile, kust nad saavad abi otsida.

Ja sealt edasi asusite juba tegudele? 

Jah, eesmärgi täitmiseks otsustasime läbi viia küsitlused viies koolis, et kaardistada murekohad ning keskenduda loengutes nendele vastamisele. Loenguid viisid läbi koolipsühholoogid ja MTÜ Peaasi psühholoogid, kelle abil said noored rohkem infot erinevate meeleolu- ja söömishäirete kohta. 

Lisaks sellele jagasid spetsialistid väärtuslikku teavet, kuhu noored oma probleemidega pöörduda saavad. Info kinnistamiseks riputasime koolidesse ka plakatid, mis kirjeldasid erinevaid vaimse tervise häireid ning kust nende puhul abi ja tuge saada.

Seejärel tegime neile uue küsitluse, et hinnata, kuivõrd on teadlikkus tõusnud. Teadlikkus oli kõrgem eriti söömishäirete osas, näiteks algselt arvas 20% õpilastest, et dieedipidamine on kasulik nii vaimse kui ka füüsilise tervisele, kuid peale loengut langes nende arv 7% võrra. Me saime õpilastelt ka tagasisidet, et loeng oli vajalik ning kasulik.

Ometi polnud see lõpp, vaid pigem algus…

Täpselt nii. Superheroes programmis esikoha saavutamine ning tunnustusauhinna “Lastega ja lastele” võitmine inspireeris meid oma projektiga jätkama ning me otsustasime filmida 2017. aasta suvel lühifilmi “Omamoodi tüdruk”, mis räägib neiu elust depressiooniga ning on ka osaliselt elulooline.

Film esilinastus 21. oktoobril Sõpruse kinos. Praeguseks on filmil Youtube’is üle 90 000 vaatamise.

Peale seda tekkis meil idee taotleda rahastust projektifondilt Nopi Üles, et luua tantsulavastus, mis tõstaks teadlikkust ühest enim stigmatiseeritud meeleoluhäirest, milleks on bipolaarne häire. Tantsulavastuse nimeks sai Episood ning me tegime seda koostöös Elina ja Eveli Ojasaarega.
Peale tantsu toimus meil väike paneel, kus me arutasime bipolaarse häire üle ning kuulasime bipolaarse häirega inimeste arvamusi seoses lavastusega ja kuidas nemad kogevad seda. Lisaks sellele jagasid MTÜ Peaasi psühholoogid nippe, kuidas aidata oma tuttavaid, kellel on selline häire.

Mida see kogemus ja teekond teile endale andnud on?

Projekti teekond oli täis tõuse ja mõõnasid, millest me õppisime tohutult palju. Kõige olulisemad oskused, mida me projekti käigus õppisime, on koostöö, kannatlikkus ja teiste tiimikaaslaste usaldamine, mis tulevad ka tulevases elus kasuks.
Kindlasti saime ka palju enesekindlust mitmete avalike esinemiste ja sponsoritele kirjutamise kaudu. Just need kaks asja kinnistasid meis usku, et me tegeleme tõeliselt ühiskonnas vajaliku teemaga. Mitmele projektikaaslasele andis see idee oma karjääritee rajamiseks, nimelt kaks neidu plaanivad või juba õpivad psühholoogiat kõrgkoolis.
Läbi selle ettevõtmise saime endale mitu uut sõpra ning tutvusime erinevate imeliste organisatsioonidega nagu MTÜ Peaasi, ENVTL, Speaksmart ja Lastekaitse Liit.

Kuigi te hindate seda kogemust sootuks teiste kriteeriumide järgi, oli ilmselt siiski tore selle kõige eest ka tunnustatud saada?

Me oleme väga tänulikud Käthlin Mikiverile, et ta märkas meie tegevust ning nomineeris meid tunnustusauhinnale “Lastega ja lastele”. Kõige rohkem toob meile rõõmu see, et me saime tegeleda millegagi, millest me tõeliselt hoolime.

Meie eesmärgiks pole muuta tervet maailma – meile piisab sellest, kui meie teavitustöö muutis kasvõi ühe inimese elu.

Praeguseks on kolm meie viiest tiimiliikmest kas juba ülikoolis või kohe sinna astumas, ent me ei välista seda, et kunagi tegutseme edasi sealt, kus pooleli jäime.

 

Fotod: erakogu

“Ma ei ole uhhuu” esindajad koos presidendiga 2017 Kadriorus, kus neile omistati “Lapse suur tegu” tiitel


Loe ja vaata lisaks


 

HEA TEADA

Tänavu saab  “Lastega ja lastele” tunnustusürituse nominente esitada kuni 01.05.2020
Taotluse vormi ja kategooriad leiate Õiguskantsleri kodulehelt

Lisainfo

Tunnustusauhind “Lastega ja lastele” kutsub märkama ning nominente esitama

Награда-признание «С детьми и детям» призывает замечать и заявлять номинантов

Lapse suur tegu 2019
Sigrid Salundo: “Vaprusehelmed ühendavad peresid ning näitavad, et keegi ei ole enda murega üksi”

Lapse suur tegu 2018
Sascya Assak: “Kuskilt tuleb alustada ja iga samm on oluline, ükskõik kui väike see ka poleks”

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi Kantselei ja Õiguskantsleri Kantselei.

2
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.