Scroll Top

Sascya Assak: “Kuskilt tuleb alustada ja iga samm on oluline, ükskõik kui väike see ka poleks”

Võitjameeskond

Kuidas juhtus, et kuus teismelist tütarlast võtsid enda südameasjaks jäätmete sorteerimise ja taaskasutamise propageerimise? Miks just lõbusad interaktiivsed esitlused, mis suunatud koolilastele? Mida see, aastal 2018 nii Superheroes programmi võitnud kui ka “Lapse suur tegu” tiitliga pärjatud ettevõtmine neile endale andis? Milline on RePla sõnum tänases eriolukorras? Sellest kõigest annab ülevaate tiimi RePla esindaja Sascya Assak.

Mulle kingiti just hiljuti selline päevik “Minu lugu”, kust sooviksin teiega jagada ühte lõiku:
“Tunnustus ja tänulikkus on tugevad motivaatorid. Kuigi need on välised stiimulid, mõjutavad need otseselt Sinu sisemist motivatsiooni.
Tunnustus, positiivne tagasiside ja kiitus tekitavad soovi teha asju veelgi paremini. Psühholoogiliselt on väga raske pingutada vähem ja saavutada kehvemat tulemust, kui keegi on Sulle ühe või teise asja eest tänu avaldanud. Inimene, kes teeb hästi oma tavapärast tööd, väärib seda, et teda märgatakse. Inimesed soovivad ja vajavad tunnustust.
Tänulikkus võib tugevdada inimese soovi veel rohkem head teha ja millessegi panustada.”

Nii et täname, märkame, tunnustame.
Aitäh! 

Sascya Assak, RePla
“Lastega ja lastele” tunnustusauhinna kategooria “Lapse suur tegu” 2018 laureaat
Tänavu saab nominente esitada kuni 1.05.20

2018 võitis RePla tiim lisaks ka Superheroes ettevõtlusprogrammi. Pildil Getterli Aavik, Kristina Pazekova, Kerttu Filippov, Nilgün Bahşi, Johanna Heinsoo ja Sascya Assak. Foto: Jake Farra

 

Kust ja kuidas RePla alguse sai?

RePla (Recycle Planet) sai alguse tüdrukutele mõeldud ettevõtlus- ja liidriprogrammist Superheroes (tänase nimega Future Heroes), mille eesmärgiks on aidata tuua välja oma potentsiaal ja luua positiivset muutust maailma. RePla koosneb kuuest hakkajast noorest, kelle hulka kuulusid sel hetkel lisaks minule, kes ma olin sel hetkel 16, Nilgün Bahşi (14), Getterli Aavik (15), Kerttu Filippov (15), Johanna Heinsoo (15) ja Kristina Pazekova (17).

Superheroes on üles ehitatud temaatiliste sessioonidena, mida juhivad inspireerivad ettevõtjad ja motivatsioonikõnelejad. Esimene sessioon oli ideede genereerimine ja tiimide moodustamine. Sel päeval leidsime üksteist ja hakkasime läbi suhtluse ning erinevate kogu tiimi kaasavate ülesannete teineteist paremini tundma õppima.

Superheroes programm kestis neli kuud, kuidas see protsess teie tiimi jaoks välja nägi?

Esimesed raskused näitasid end varakult. Kuna meid oli tiimis kuus, oli ühise idee leidmine keeruline protsess – kõigil oli midagi, mille üle oldi väga kirglik. Kuid siis saime nõu oma mentorilt mõelda hobidest ja huvidest kaugemale. Mis meid kõiki ühendab? Ei läinudki kaua, kuni mõistsime, et elame kõik ühel ja samal planeedil Maa. Kahjuks kimbutavad meie planeeti erinevad probleemid.  Arutelu käigus proovisime probleemi kitsendada ja meie väljakutseks osutus teadlikkuse suurendamine jäätmekäitlusest.
Võtsime sessioonidest korralikult osa ja töötasime oma idee teostamise kallal. Ja siis meie suurejooneline maailmapäästmise plaan valmiski: hakkame tegema taaskasutus- ja prügiteemalisi interaktiivseid esitlusi koolilastele.

Miks just lastele?

Lapseiga on hästi oluline. Just siis kujunevad välja erinevad harjumused eluks, mida täiskasvanueas on raskem ümber harjutada. Meie ülesanne on suurendada lastes teadlikkust prügi sorteerimisest ja taaskasutusest. Nii suutsime ainuüksi selle programmi kuude jooksul korraldada 11 töötuba, millest võttis osa ligi 250 last üle Eesti.

Tegime seda kõike lootuses, et neil kujunevad harjumused sorteerida prügi, võimalusel taaskasutada, tarbida jätkusuutlikult, oma valikutes toetada jätkusuutlikke ettevõtteid ja üleüldiselt vähem tarbida. Tegeledes järjest süveneva probleemiga usume, et aitame millelgi heal sündida. 

Ja teie idee osutus kogu selle programmi võitjaks? Mida see, aastal 2018 nii Superheroes programmi võitnud kui ka “Lapse suur tegu” tiitliga pärjatud ettevõtmine neile endale andis?

Jah, RePla osutus tõesti Superheroes programmi võitjaks ning meil on selle üle hea meel, sest teame, et andsime maailmale midagi head ja tähendusrikast. See muutis seda, kuidas me maailma näeme ning meie arusaamist, kuivõrd oluline on kõik jäätmekäitluse ja taaskasutusega seonduv, rääkimata oskustest ja kogemustest, mis me seeläbi saime.

Kirjeldaksime oma teekonda kui üht imelist kogemust, mille käigus õppisime ise ja andsime ka teistele. Õppisime, et iga samm on oluline, ükskõik kui väike see ka poleks. Kuskilt tuleb lihtsalt alustada.

Ometi ei piirdunud teie teekond selle programmi võitjaks tulemisega?

Jah, tõsi, meis põles tõesti soov veel midagi ära teha. Filmiõhtu teadlikkuse suurendamiseks kõlas suurepärase ideena. Tegime taotluse Nopi Üles projektifondi kaudu ning saime oma mõtete elluviimiseks 2000€ toetust. Taolise sündmuse korraldamine oli meie jaoks esmane kogemus, kus saime käiku panna kogu seni õpitu. 

Valituks osutus 2016. aasta dokumentaalfilm “A Plastic Ocean“. Film näitab, kuivõrd suur on meie plastikureostus. Ookeanides triivivad prügisaared, kuhu mereloomad jäävad lõksu. Maismaal asuvad suured prügimäed, mis aitavad kaasa süsinikdioksiidi taseme tõusule ning see omakorda kliima soojenemisele. 

Probleemide üle kutsusime arutlema paneeli, mis koosnes kolmest oma ala eksperdist: Egge Haiba, Anneli Ohvril ja Lennart Lennuk. Kõnelejad jutlustasid filmi üle ja valgustasid publikut oma teadmistega veelgi.

“Lapse suur tegu” 2018 laureaat RePla enam niisugusel kujul ei tegutse ja ka teie tiimi tuumikul täna vanust kaks aastat rohkem kui tollane 1417, ent kui Sa mõtled tänasele päevale, siis mis oleks RePla sõnum täna, siin ja praegu, aastal 2020?

Elame Eestis ja meid ümbritsev keskkond on maailma lõikes üks puhtamaid. Kuigi me ei kõnni prügihunnikutes ja puhas vesi on meile kättesaadav, kipume eesti rahvana keskkonna ära unustama. Meil on lihtne osta ja minema visata, prügi viiakse meie silme alt ära. Ent prügi tegelikult kuhugi ei kao ja seda leidub ka looduses.

Praegune olukord on enamikel elurütmi aeglustanud ja põhiliselt minnakse välja vaid toidupoodi. Karantiinis nelja seina vahel olemine võib aga mõjuda rusuvalt. Soovitame minna õue ja nautida  ilma, sest  praegu on perfektne aeg puhata tehislikust maailmast ja taasavastada kevadine tärkav loodus meie ümber.

Lisaks soovitame looduses olles prügi üles korjata ja see hiljem prügikasti viia. Muidugi võib planeeridagi oma käike nii, et minna just prügikorjele. Sellega teed head nii iseendale kui ka maailmale. Sest pidagem meeles, iga väike samm on oluline.

“Lastega ja lastele” 2018. Foto: Teet Malsroos

 

Loe lisaks
Ettevõtlus- ja liidriprogrammi Superheroes esikoha pälvis tiim RePla
Superheroes Estonia selgitas välja järjekordsed superkangelannad

Galerii: presidendi roosiaias tunnustati laste heaks tegutsejaid



HEA TEADA

Tänavu saab  “Lastega ja lastele” tunnustusürituse nominente esitada kuni 01.05.2020
Taotluse vormi ja kategooriad leiate Õiguskantsleri kodulehelt

Lisainfo

Tunnustusauhind “Lastega ja lastele” kutsub märkama ning nominente esitama
Награда-признание «С детьми и детям» призывает замечать и заявлять номинантов

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi Kantselei ja Õiguskantsleri Kantselei.

0
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.