Scroll Top

Noorte- ja lastefilmide festivali Just Film lapse õiguste programm: „Mitte ainult lastele, vaid ka koos lastega“

just film (1)

Epp Kõuhkna
Just Film

Noorte- ja lastefilmide festival Just Film on Pimedate Ööde filmifestivali suurim alafestival ning toimub sel aastal juba 20. korda. Just Filmi missioon on pakkuda kvaliteetset meelelahutust nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele tuues kinokülastajateni maailma kõige uuemad ja paremad filmid.

Meelelahutuse kõrval ehk isegi olulisemaks eesmärgiks on läbi filmikunsti lapsi ja noori harida ning avardada nende maailmavaadet.

Just Film koosneb erinevatest filmiprogrammidest, millest üks pikaajalisemaid ja populaarsemaid on kindlasti lapse õiguste programm. Lapse õiguste programm soovib juhtida tähelepanu teemadele, mis lastele ja noortele korda lähevad ning meid kõiki puudutavad. Nende filmidele peategelased on lapsed ja noored, kes ennast veel avastavad. Vahel vanemad toetavad lapsi, kuid sageli tuleb lastel olulisi otsuseid vastu võtta üksinda. 

Programmis on ka filme, mis käsitlevad mitte ainult lapsi ja noori vaid kogu ühiskonda puudutavaid probleeme nagu narkomaania, seksuaalne väärkohtlemine ning erinevad vägivalla- ja kuriteoliigid.

On oluline, et tänaseks juba kümnendat korda linastuv filmiprogramm oleks pidevas arengus. Nii oleme pikaaegse koostööpartneri Lastekaitse Liidu värskelt valminud Märka Last platvormi kaudu kaasamas ka lapsi.

Nimelt aitavad sel aastal programmi koostada esmakordselt ka noored ise.

Küsisime nendelt neljalt aktiivselt, teotahteliselt ja inspireerivalt noorelt, miks on filmimaailm ja selles projektis osalemine nende jaoks oluline ning nende vastused on teie ees.



Nimi: Triin Sooäär
Vanus: 16
Kool: Türi Põhikool
Lastekaitse Liidu noortekogu liige ja Märka Last toimetuse liige

Olen aktiivne ja positiivse ellusuhtumisega noor, kelle huvi nii õigusteaduse kui ka meedia vastu peegeldub minu tegevustes. Nii juhin ma kooli õpilasesindust, olen liige kahes noortekogus, tegutsen saatejuhina noortesaates Skräss ja lisaks veel toimetan kolmes noorteorganisatsioonis. Kõige selle läbivaks jooneks on minu põhiväärtus – iga muutus algab arengust. 

Mina ja filmid

Filmindusega olen olnud seotud juba 4. klassist, kui osalesin kohalikes filmilaagrites, kus sain teada esmased põhitõed ja harjutada näitlejana. Üsna pea avastasin enda tõsise huvi ja astusin ka koolis filmiringi, mis toetas tugevalt loovuse arendamist animafilmide osas.

Näiteks sain 2016. aastal vabariiklikul konkursil “Ferdinand” enda multikaga isegi preemia. Huvi ei peatunud animafilmide juures, sest kohalikele noorte- ja klassifilmidele kirjutasin stsenaariume ja harjutasin kätt ka režissöörina. Kõik protsessid ja juhendamised panid mind filme vaatama ka hoopis teise pilguga ning hindama nende väärtust. Tänaseks on minu jaoks koorunud välja nendest ägedatest seiklustest laitmatu põnevus just noortele ja lastele suunatud filmide osas – nende sõnum võib muuta täielikult kellegi elu. 


Nimi: Kärg Valner
Vanus: 17
Kool: Hugo Treffneri Gümnaasium
Kauaaegne Lastekaitse Liidu noortekogu liige, Märka Last noortetoimetuse liige. Ühtlasi kuulun Eurochildi noorte nõukogusse (Eurochild Children´s Council) 

Olen noor, kelle südameteemadeks on õigus ning õiglus, eriti laste õigused. Minu kaks veendumust on, et meil siin on hea elada ja et laste käes on nii olevik kui ka tulevik. Ja üleüldse: “Meil lobisemise eest palka ei maksta”. Ja elu pakub palju: “Ma pole täna see, kes ma olin eile. Ka Teie pole homme enam see, kes Te olete täna”.

Mina ja filmid

Lähim kino asub kilomeetri kaugusel. 😀 Pean filme justkui oma lemmikloomadeks. On imeline, kui erinevaid tundeid need suudavad tekitada. Filmid arendavad empaatiat, kajastavad eri osapooli.
Tihti leiab filmidest päriselu probleemidele lahendusi, sest need aitavad näha asju teise pilguga. See värskendab ja rahustab, kuigi mõnikord ka muserdab. Ja just see mulle nende juures meeldibki.
Filmid on uks teise maailma, millest läbi astudes saab end argielust täielikult välja lülitada ning hetke nautida. Selliseid momente, võimalusi on vaja.  Filme meeldib mulle palju rohkem vaadata kui sarju. Minu jaoks on oluline, et midagi ka päriselt toimuks, et lool oleks sisu ja mõte. Sarjadel on tihti see üks idee venitatud 25 osasse, aga filmis keskeltläbi 80 minutisse. See on väga vajalik oskus.
Oskus võtta asi kokku nii lühidalt kui võimalik, aga ikkagi meelt lahutada ning mitte oma ideed kaotada.  Kokkuvõtteks, ma armastan filme vaadata sama palju kui nende üle filosofeerida. 


Nimi: Liisa-Lotta Jürgenson
Vanus: 17
Kool: Hugo Treffneri Gümnaasium
Märka Last noortetoimetuse kaasautor 

Olen kiire ning sportliku eluviisiga noor, kellele meeldib mängida võrkpalli ja kaarte. Iseloomult olen üsna rahulik ja mõtlik inimene, kes juurdleb pidevalt teadvuse ning neuroteaduslike müsteeriumite üle. Minu üheks põhimõtteks elus on see, et tuleb tegeleda võimalikult palju ja süvenenult asjadega, mis ennast huvitavad.

Mina ja filmid

Filmindus on mulle huvi pakkunud sellest ajast saati, kui avastasin, et kaameral on video salvestamise nupp. Eelmisel aastal käisin ka BFMi filmikoolis, et saada rohkem teadmisi oma ala ekspertidelt. Ma ei vaata filme sageli, küll aga  meeleldi, et neist eelkõige midagi kasulikku õppida. Pigem eelistan ise filmi tegemise protsessi keskel olla ja oma sõpradega mõne filmikese kokku klopsida. Olen osalenud ka paaril videokonkursil ja saanud sealt ainult positiivset tagasisidet.


Nimi: Joosep Michels
Vanus: 15
Kool: Lihula Gümnaasium
Märka Last noortetoimetuse videograaf

9. klassi õpilane ja Nortsi Production kaasasutaja. Iseloomult olen sarkastiline ja naljast aru saav inimene. Mulle meeldib veeta aega koos sõpradega ning jalutada looduses. Peamisteks huvialadeks on muusika, videograafia ja fotograafia. Mulle meeldib videograafiaga tegeleda, kuna see on maailm, kus on tohutult võimalusi, et olla omapärane.

Mina ja filmid

Minu suhe filmidega on tugev. Olen filme armastanud terve elu ja mu maitse on väga laialdane. Mulle meeldivad paljud filmikategooriad, alustades komöödiatest ja lõpetades dokumentaalidega. Filmides meeldib mulle alati see, kui on kasutatud uusi lahendusi ja nippe, et saada kaadreid, mis tunduvad ebareaalsed. Väga hindan ka seda, kuidas lugu edasi antakse.

Eelmisel aastal valmis meil Joosep Matjuse juhendamisel rannaniitude teemaline loodusfilm „Loodusega koos ”, mis on ühtlasi ka minu uurimistöö 9. klassi lõpetamiseks.

 

Lapse õiguste programmi paneb Just Film kokku koostöös Lastekaitse Liidu, Justiitsministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, Sotsiaalkindlustusameti ning Õiguskantsleri Kantselei esindajatega. Noorte- ja lastefilmide festival Just Film toimub sel aastal paralleelselt PÖFFi põhiprogrammiga 13.11-29.11.2020 Tallinna ja Tartu kinodes.

 


 

HEA TEADA

Lastekaitse Liidu poolt loodud Märka Last noortetoimetuse tuumik on sel aastal kaasa löömas ka tunnustusürituse “Lastega ja lastele” korraldamisel.
Tänavuste kandidaatide esitamise tähtaeg on 01.05.2020 ning võitjad kuulutatakse välja lastekaitsepäeval, 1. juunil.  Nomimentide esitamine ja lisainfo on õiguskantsleri kodulehel ning sündmuse arengu jälgimine Märka Last ajajoonel “Lastega ja lastele”.

 

 

 

0
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.