Scroll Top

Kristi Märk: “Mis siis, kui…?”

Maagia _uus

✎ Mis siis, kui kõik on vaid üheainsa inimese, ühe idee või ühe loo kaugusel?

Novembris 2019 õnnestus mul osaleda Brüsselis toimunud ÜRO lapse õiguste konventsiooni 30. juubeli tähistamisel. Tegemist sündmusega, mis tõi kokku nii täiskasvanud kui noored Euroopast ja mujalt. Võtsin sealt endaga kaasa hulga häid ideid, mis ennekõike pärit laste endi sõnavõttudest. Nimelt jäid sealt kõlama mitmed konkreetsed ettepanekud, mis mind kuidagi eriti sügavalt puudutasid.

  • Tehke asju mitte meie jaoks, vaid koos meiega;
  • Palun ärge rääkige meile sõna andmisest, vaid andke meile sõna;
  • Lapsed on suurepärased muutuste esindajad. Palun lubage meil teiega koos meid puudutavates küsimustes lahendusi otsida ja tegutseda. Usume, et meie käes on nii mõnigi võti, mis avab rohkem uksi, kui te praegu ette kujutate.

Täna, mitu kuud hiljem ja sootuks teises olukorras, tunduvad needsamad sõnad veelgi kõnekamad kui toona. Samas on siinkohal oluline märkida, et seesuguse, põlvkondi ja erinevaid ideid ühendava platvormi idee ei ole tekkinud praeguse eriolukorra tõttu, vaid oluliselt varem. Nimelt oleme koostöös Eurochildiga seda kontseptsiooni kui Eestimaa laste mõtteid ja tegemisi kajastavat platvormi ette valmistanud alates eelmise aasta lõpust.

Kirjatükid, arvamuslood, muu omalooming, luuletused, fotod, videod. Suurima hea meelega oleme võimendajaks, kes aitab laste ja noorte mõtetel laiema avalikkuseni jõuda. Eesmärk on ühiselt luua üks informeeriv, ent samas inspireeriv ja lahendustele orienteeritud keskkond nii suurtele kui väikestele. Tulge, mõtleme ja teeme koos!

Ühendades ideid ja inimesi

Minu enda jaoks on selle visiooni alge umbes kümne aasta taguses ajas. See oli hetk, mil sattusin kusagilt lugema, et üks tuleviku ametitest hakkab kandma nimetust “sotsiaalne arhitekt”. Tegemist kellegiga, kes aitab ühendada erinevaid inimesi, teemasid, algatusi, ideid, et luua suuremat lisaväärtust. Kogu see kontseptsioon kõnetas mind nii väga, et ma ei saanudki seda mitte kunagi lõplikult oma peast välja. Nii hakkasingi end oma tollases ametis ja ka ettevõtjana selles suunas teadlikult arendama.

Miks? Kuna ma olen väga seda usku, et enamik lahendusi siin elus on vaid üheainsa inimese, ühe idee või ühe loo kaugusel.

Ning kuigi ma olen inimene, kes naudib üksiolemist, olen ma samas alati seda meelt, et mitu pead on mitu pead ning koostöös peitub jõud, energia, sünergia. Usun ka seda, et isegi praeguses olukorras, mil enamik viibivad oma kodudes ja on muust maailmast eraldatud, on võimalik sarnaste väärtustega ja samas suunas mõtlevad inimesed kokku tuua. Nii saavad tekkida kõik need 1+1=rohkem kui kaks ning kõik muud ägedad “kõrvalnähud”, mis muudavad meid kõiki oluliselt võimekamaks ja motiveeritumaks.

Siinkohal ongi mul üleskutse ka Sulle, kes Sa seda teksti loed.
Kui Sul on jäänud silma mõni eriti tore algatus, mida laste heaks ja jaoks tehakse, anna sellest meile palun kindlasti teada.

Või kui Sul endal on mõni konkreetne idee, kuidas soovid enda andeid, teadmisi ja oskusi rakendada, jaga meiega ka seda. Jah, rääkida on vaja ka valukohtadest, ning seda me vajadusel kindlasti ka teeme. Tõsi, see, kuidas me tegutseme ning erinevaid teemasid kajastame, on suunatud pigem parimate võimalike lahenduste otsimisele ja kajastamisele.

Samas saab iga suur asi alguse esimesest väikesest sammust, mis tähendab, et meile endast märku andmiseks ei pea kohe tervet Eestis või maailma paremaks muutma.

Ei pea, kuid see pole ka keelatud. Nii oleme alates 15. märtsist olnud kaasamõtlejate ja koostööpartneritena abiks kodanikualgatusena sündinud liikumise “Igale koolilapsele  arvuti!” juures. Kuigi see on hetkel teema, millega seotud info muutub minutitega, suutsime mingi vahekokkuvõtte ja ülevaate siiski kinni püüda.

Rohkem infot värskelt valminud loost:  Mis ja kuidas? “Igale koolilapsele arvuti!” Facebooki postitus on kasvanud üle-eestiliseks liikumiseks.
Lisaks on valminud AJAJOON, mille abil on näha kogu protsess.


Mitu pead on mitu pead 

Kõnealune Märka Last kohtumispaik on lihtsustatult öeldes tööriist, mille abil tuua ühte kohta kokku ägedad inimesed ja algatused, initsiatiiv ja inspiratsioon, info ja ideed, vajalikud vahendid, võimalused ja lahendused, meetodid ja parimad praktikad.

Tõsi, ennekõike siiski meie lapsed ja noored, et nende endi käest küsida:

“Kuidas elad, Eestimaa laps?”

Ja seejärel neid ka päriselt kuulata.

“Mina oskan seda,
mida Sina ei oska.
Sina oskad seda,
mida mina ei oska.
Üheskoos suudame korda saata suuri asju.”
– Ema Teresa

Tere tulemast Märka Last teede ja ideede kohtumispaika!

Kristi Märk

Märka Last toimetaja
Lastekaitse Liidu noortekogu koordinaator

…kuigi ennekõike lihtsalt keegi, kellele läheb korda, mis meie laste ja noortega toimub
Siin ka minu Facebooki konto, mille kaudu julgelt ühendust võtta võite 🙂


Varasem temaatiline kogemus

1
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.