Scroll Top

Vaata OTSE: Täna algava lapse õiguste Euroopa foorumi avab lapsi kaasav paneeldiskussioon

Lapse õiguste euroopa foorum (1)

Täna algab järjekorras juba 13. lapse õiguste Euroopa foorum, mille seekordseks teemaks on “Delivering for children: towards the European strategy on the rights of the child”. Kolm päeva kestva foorumi avab laste osaluse teemaline paneeldiskussioon, kus on esindatud ka erinevate riikide noored. Eesti lippu hoiab kõrgel Lastekaitse Liidu Noortekogu esindaja Kärg Valner (17), kes on üks Eurochild’s Children’s Council (ECC) liikmetest, kellele on usaldatud Euroopa Komisjoni justiitsvoliniku Didier Reynders´iga kohtumise ettevalmistamine ja läbiviimine.

Esmakordselt täielikult üle veebi toimuv foorum kestab kolm päeva ning mitmed arutelud on läbi Euroopa Komisjoni lehekülje reaalajas vaadatavad kõigile  huvilistele. Esimene ülekanne on täna kell 10.00–12.30. Noortega koos peetav paneeldiskusioon “Children’s participation in the political and democratic life in the EU” algab Eesti aja järgi 10.30.

Kärg Valner (17) 

“Tulevane Euroopa on heades kätes. Loodetavasti on seda ka praegune.
Esmakordselt kaasatakse lapsi nii foorumi planeerimisel kui ka läbiviimisel. Planeerimisprotsess algas juba suvel, kui meilt küsiti ideid töötubade üldiste teemade üle. Umbes siis sai ka paika, kes ECC (Eurochildi noorte nõukogu) liikmetest millega pusima hakkab. Iga tegevus tundus nagu suur samm mugavustsoonist välja, aga kuna tegemist on nii suure ja tähtsa foorumiga, tundsime paljudega, et osalema peaksime kusagil kindlasti. Nii sattusin mina olema üks kolmest, kes hakkasid ette valmistama paneeldiskussiooni justiitsvoliniku (Commissioner for Justice) Didier Reynders´iga.
Me alustasime täiesti nullist, ette polnud antud ühtki ideed, teemat, raami. Ja juhtus nii, nagu ikka: algul ei saanud vedama, siis ei saanud pidama. Esimesi ideid oli väga keeruline välja mõelda, ent lõpuks tekkis vähemalt kaks varuteemat, mida oli kohe kahju kõrvale jätta. Paneel tundus alguses üpriski hirmuäratav, sest ikkagi palju “tähtsaid inimesi” on kohal vaatamas. Ent aegamööda saime aru, et ka nemad muretsevad ja on sama palju, kui mitte rohkemgi, närvis enne igat esinemist. Pealegi, eks olukord, et lapsed on “saalis”, on nende jaoks eriti võõras ja harjumatu.

Õnneks saime kogu pundiga mitu korda kokku, täiendasime üksteist ja jagasime tuge.
Ja nüüd julgen ma küll öelda, et me oleme valmis!”

______________

Foorumi kodulehekülg: www.euchildforum2020.eu
Otseülekande link: https://webcast.ec.europa.eu/13th-european-forum-on-the-rights-of-the-child-29-09-2020

www.euchildforum2020.eu
 www.euchildforum2020.eu

 

2020. foorumi päevakava

 

0
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.