Scroll Top

GALERII: “Lastega ja lastele 2020” laureaadid on selgunud ning nende õnnitlemist näeb tänases ETV erisaates

20200525-066-FXT37740

Lastekaitsepäeval selgusid tunnustusauhinna “Lastega ja lastele” võitjad Vabariigi president Kersti Kaljulaid ja õiguskantsler Ülle Madise õnnitlesid presidendi roosiaias tunnustusauhinna „Lastega ja lastele“ tänavusi võitjaid. Eriolukorras läbi viidud konkursil oli ka eriline, väikeses seltskonnas toimunud tunnustamine, millest on võimalik osa saada täna õhtul kell 20.30 ETV vahendusel.

President Kersti Kaljulaid sõnas tunnustusauhinna laureaate tervitades, et meie lapsed ja noored on ühiskonna kõige siiram osa ja mida rohkem nad usuvad, et neist sõltub nende enda ja Eesti homne päev, seda julgemad ja ettevõtlikumad nad on. „Mida rohkem jaksame meie, täiskasvanud, vaadata lustiga kõrvalt ja toetada meie noorte püüdlusi paremaks saada ja paremaks teha seda, mis nende ümber, seda parem Eesti tulevikule,“ lisas riigipea.

Õiguskantsler Ülle Madise ütles oma kõnes: „Inspiratsioon, sõprus; hea märkamine ja halva parandamine; üheskoos küpsetatud pannkook, muffin või fantaasiapitsa; ühine meisterdamine; koos laulmine, ettelugemine ja lugude jutustamine; looduse, helide ja värvide märkamine; mäng ja „teeme võidu“ koos kaotama ja võitma õppimisega; inimesed, keda usaldada ja armastada; kodu, kus oled alati oodatud − eks ole need õnneliku lapsepõlve peamised koostisosad. Igaühel on mõistagi oma parim kodune retsept. Aitäh teile, kes te oma pühendumuse, töö, nakatava elurõõmu ja leidlikkusega loote kauneid lapsepõlvi!“

“Lastega ja lastele 2020” laureaadid presidendi ja õiguskantsleriga. Foto: Mattias Tammet/VPK


ELUTÖÖPREEMIA – Lemme Haldre

Elutööpreemia pälvis psühhoterapeut ja seksuaalnõustaja Lemme Haldre, kes on pühendanud 20 aastat oma elust seksuaalselt väärkoheldud laste ja noorte aitamisele. Lisaks ohvrite toetamisele on Lemmel jätkunud aega ja energiat ka probleemse seksuaalkäitumisega noorte aitamiseks. Hinnatud koolitaja, juhendmaterjalide koostaja ja asjatundliku eestkõnelejana on Lemme Haldre andnud olulise panuse laste seksuaalse väärkohtlemise ennetamisse.

LAPSE SUUR TEGU – tegevusraamatu „Parim ajaviide“ ja „Nutikad robootikud“

“Lapse suur tegu” auhinna said Tartu neiud Katarina Elise Ploom ja Gerda-Marleen Pärli ning Viljandi abiturient Bert Siimon. Mart Reiniku Kooli 8. klassi õpilased Katarina Elise ja Gerda-Marleen panid tähele, et pikalt haiglas viibivatel lastel napib põnevaid joonistus- ja nuputamisraamatuid. Neile mõeldes koostasidki Katarina Elise ja Gerda-Marleen tegevusraamatu „Parim ajaviide“, mis sisaldab tüdrukute endi välja mõeldud ülesandeid ja joonistusi. Noorte loodud raamatut on nüüdseks jagatud mitmetele haiglatele ja haigetele lastele, samuti õpiraskustega ning puuetega lastele üle Eesti.

Viljandi Gümnaasiumi matemaatika-füüsika eriklassis õppiv Bert juhendab robootikaringi „Nutikad robootikud“, milles osalevad Viljandi linna esimeste klasside õpilased. Robootikaringis osalejad hindavad kõrgelt Berdi teadmisi ja oskusi, kuid olulisimana toovad nii lapsed kui ka nende vanemad välja, et Bert saavutab endast noorematega suurepärase kontakti ning on oma hingestatud suhtumisega süstinud uurimis- ja avastamispisiku ka oma õpilastesse.

MUUTUSTE LOOJA –  töörühm “Kaunis kombatav raamat” 

„Muutuste looja“ auhind kuulub töörühmale „Kaunis kombatav raamat“, mille taga Sülvi Sarapuu, Astrid Järvsoo ja Kadi Sarapuu, kes valmistavad erilisi kombatavaid pildiraamatuid nägemispuudega lastele. Need raamatud võimaldavad nägemispuudega lastel paremini tajuda meid ümbritsevat maailma − maastikke, taevatähti, vikerkaart. Tänu kombatavatele raamatutele on ka pimedatel lapsevanematel võimalik oma lastele muinasjutte lugeda ja koos lastega pildiraamatust loomade jälgi uurida. Praeguseks on valminud juba üle 30 pildiraamatu. Osa neist on jõudnud ka Eestist väljapoole: Prantsusmaale, Taani ja Soome.

LASTE- JA NOORTEŽÜRII PREEMIA ning “KRIISIMURDJA” ERIAUHIND – „Igale koolilapsele arvuti!“

Laste- ja noortežürii preemia ning “Kriisimurdja” eriauhind omistati algatusele „Igale koolilapsele arvuti!“ Kodanikualgatus sündis 15. märtsil ehk vaid mõni päev pärast õpilaste kaugõppele suunamist Kätlin Rohilaid-Aljaste ja Sven Jablonski eestvedamisel. Tuumikuga liitusid peagi Maria Rahamägi, Siimon Härm ja Daniil Golubev. Kiirelt üle-eestiliseks liikumiseks kasvanud algatuse raames vahetas kuu aja jooksul omanikku enam kui 1200 arvutit. Noortežürii esindaja Triin Sooäär: “Hindasime arvutite algatuse mõju nii praegu kui tuleviku perspektiivis laste jaoks kõige suuremaks. Ühtlasi on see hea näide koostööst ning sellest, et kus probleemi märkad, seal mine ja pane ise käsi külge.”

ERIPREEMIA – Tamo Vahemets

Teise eripreemia pälvis eeskujuliikumise „Valge õhupall“ juht Tamo Vahemets, kellel on olnud märkimisväärne roll väikelaste vigastuste ennetustöös, raudteeohutuse suurendamisel ning väärtustel põhineva eeskujuks olemise mõtestamisel.

Võitjatele anti üle tänukiri ning Kadri Ilvese maal.

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi Kantselei ja Õiguskantsleri Kantselei. 

Fotod: Mattias Tammet/VPK


Tunnustusauhinna varasemate laureaatidega saab tutvuda õiguskantsleri kodulehel.
Tänaõhtune ETV saade “Lastega ja lastele” algab kell 20.30

Värske meediakajastus

ERR
Galerii: selgusid tunnustusauhinna “Lastega ja lastele” võitjad

Tartu Postimees
Mart Reiniku kooli õpilaste raamat «Parim ajaviide» pälvis presidendilt tunnustuse

Elutööauhinna saanud pereterapeut Lemme Haldre: laps peab tundma, et on kellelegi väga kallis

Jooksev lisainfo:  “Lastega ja lastele” AJAJOONELT

1
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.