Scroll Top

Muusik Robert Linna: “Meil kõigil on oma laul”

BeFunky-collage (1)

Muusikal ja muul loomingul ei ole piire, tuleb vaid osata ja julgeda kastist välja mõelda. Sellist mõtlemisviisi harrastab muusik Robert Linna, kelle laulud on nutikad, omapärased ja kütkestavad.  Sellest, et muusika ümbritseb meid kõikjal ja Universum on rütme täis Elephants from Neptune´i laulja ning kitarrist rääkiski.

Kust saada inspiratsiooni?

Tuleb tunda elu vastu uudishimu. Tuleb osata asju märgata. Näiteks mulle meeldib vaadata elu enda ümber nagu filmi või raamatut. Kõigel on põhjus ja tagajärg, igal hetkel on oma lugu jutustada. Ja eriti huvitavad on tegelased nendes lugudes. Inspiratsiooni võib saada ükskõik millises kohas viibides, kuid eelkõige saab see alguse iseendast. Minu lemmikkohad oma sisehääle kuulamiseks on mereäärne, põlismets, auto, täiskuu ja oma muusikatuba ehk stuudio. 

Kuidas defineerida kunsti?

Kunst on see kummaline nähtus, millele ei leia keegi seletust ja tihtipeale ka kasutust, kuid see annab hingerahu ja stimuleerib inimest alati. Kunst on kosmiliste lainete avaldumine loominguliselt läbi inimeste tajuruumi. 

Mida pead ilusaks?

Ma üritan praktiseerida sellist mõtteviisi, et kõik oleks minu jaoks ilus. Ma üritan leida ilu ka kõige süngemates teemades ja nähtustes. Seega igav, kuid täiesti õigustatud vastus oleks, et “minu jaoks on Elu ilus”. Ja muidugi eriti ilus on vaikus. Terve maailm toimib liikumise ja dünaamika printsiipidel, kuid vaikus tekitab mulje nagu kõik aeglustuks või seisatuks ja see on see tõeliselt kaunis moment, mil ma saan hingata. 

Kuidas sünnib laul?

Tavaliselt on nii, et mul hakkab peas mingi viisijupp kummitama ja kui ma sellest kinni haaran, siis mõtlen oma peas üldise kompositsiooni ka valmis. Siis on vaja haarata telefon ja kõik need ideed ümiseda linti. Järgnevate päevade jooksul ma tavaliselt leian võimaluse haarata kitarr ja hakata otsast tulema. Üldiselt kõige paremad ideed ei lähe meelest ära, ja kui lähevad siis järelikult polnud need kõige paremad. 

Kui elu oleks laul, milliste sõnadega see algaks ja lõppeks?

“Hallo maa” ja “Hallo kosmos”. 

Kui suurt osa muusikuks saamisel mängib anne? Kas muusikuks on võimalik saada ka lihtsalt raske töö abil?

Kindlasti on võimalik ka raske töö abil muusikuks saada. Tarvis on vaja tahtejõudu, julgust ja kirge. Tihti on nii, et lihtsalt andest ei piisa. Ma tean mitmeid väga andekaid muusikuid, kes ei oska oma andega midagi peale hakata. Inimesel võib olla annet ja oskusi, kuid muusikuks saamisel on kõige olulisem see, mida ta nendega peale hakkab. 

Mida tähendab “Siin ja sealpool müüre, muusikal ei ole piire”? Millised võimed on muusikal?

Muusika on veider nähtus. Universum on täis rütme ja helisid, elusolendid siin maal aga tajuvad seda väga erinevalt. Ka lihtsalt inimesed omavahel tajuvad muusikat väga erinevalt. Ja siin avaldub ka muusika võime eristada indiviide – aidata, ravida, rõõmustada, kurvastada inimesi personaalselt. Muusika on midagi täiesti universaalset ja samas individuaalset. Meil kõigil on oma laul. 

Milline on parim nõuanne, mida sulle kui muusikule antud on?

 “Ära mõtle üle. See on ainult muusika.”

Üldiselt on ka oluline mitte võtta elu liiga tõsiselt. 

Kuidas üks laulu loomise protsess välja näeb?

Kõigepealt sünnib idee. See võib juhtuda täiesti juhuslikult, kuid seda võib ka esile kutsuda. Näiteks mina tihti kuulan oma demosid ja viisijuppe ning sealt võib hakata igasuguseid asju hargnema. Ehk siis, oluline on alati salvestada või üles kirjutada oma mõtteid. Ning kui idee on sündinud siis tuleb välja mõelda, et mis pillid seal võiks mängida ja kuidas. Seda saab teha bändikaaslastega koos, kuid viimastel aastatel olen teinud ka seda üksi. Niimoodi saan ma läbi katsetada igasugused variandid, et jõuda enda jaoks kõige lahedama lahenduseni. Bändile üritan ma alati välja pakkuda vaid kõige ägedamaid ideid. Kuid ülioluline on osata otsustada, et millal lugu valmis on. Alati on oht oma lauludesse liialt kiinduda ja nii võib jäädagi neid “täiustama”. Tähtis on tabada laulu olemus ja teha see teistele arusaadavaks. Kaunistada ja täiustada saab seda laulu iga kord hiljem seda esitades. 

Kuidas omalooming elusid päästab?

Omalooming aitab kunstnikel olla kontaktis oma sisemise häälega, aitab jääda julgeks ja otsusekindlaks.


 

Küsimusi küsis Kärg Valner
Loomepesa toimetaja
Märka Last noortetoimetus

Fotod: apollo.ee

 

✎ Vaata ka teiste autorite soovitusi

Kirjanik Andrus Kivirähk: “Inspiratsioon on nagu sääsk, mis lendab ise su juurde”

Lastekirjanik Mika Keränen: “Ma arvan, et kui sa kirjutad ausalt, siis sellel tekstil ongi sinu nägu ja tegu”

Muusik Lauri Saatpalu: “Ilmselt mingi lend on elus ikka vajalik, kas või pea ees uksest välja”

Muusik Jaanus Saago: “Kui on kindel soov saada lauljaks, siis gaas põhja”

Luuletaja Doris Kareva: “Luule on võimas salakeel, mille abil sõnumeid saada ja saata”

 

 

1
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.