Scroll Top

Mälestustahvel öökullile – Eesti neiu ulatas abikäe Ukraina koolile

ÖÖKULL

2018. aasta sügisel käis Tartu Katoliku Hariduskeskuse õpilane Roos Aliis Kelder (praegu 14-aastane) koos klassiga Ukraina juurtega Eesti kunstniku Jarõna Ilo näitusel. Näitusel olid üleval Ukraina sõda käsitlevad joonistused. Ilo rääkis oma tööst kunstiterapeudina Ukraina sõjapiirkonnas. ,,Olen Jarõna näitustel ka varem käinud. Tema pildid ei ole lihtsalt ilusad joonistused, vaid räägivad lugusid päris asjadest – sõjast, inimestest ja loodusest,” ütles Roos Aliis. Ilo üks pilt kujutas mineeritud põldu Toshkivka kooli taga.

Sellest koolist rääkis ta ühe loo.

Nimelt, 29. oktoobril 2014 hakkas koolis elav öökull veidralt käituma – peksis tiibadega vastu aknaid ja häälitses. Kuna kuulda oli lähenevaid lahinguhelisid, siis Toshkivka kooli direktor võttis seda kui märki ja ei saatnud lapsi mitte varjendisse, vaid koju. Hiljem sel päeval sai just see koolitiib pommitabamuse, kus oli varjend. Õnneks keegi viga ei saanud.

 

 Soov Ukraina sõja ohvrite heaks midagi teha tekkis kohe, aga konkreetne tegevusplaan kujunes peale Toshkivka kooli direktori Facebooki postitust, milles avaldas soovi paigaldada öökullile mälestustahvel koolimaja seinale,” sõnas Roos Aliis.

Roos sai kuuldud loost mõtte teha oma loovtöö Toshkivka koolis aset leidnud sündmusest ja mälestustahvli jaoks vajaliku rahasumma kogumisest.

Roos Aliis Kelder

,,Ilo on korduvalt käinud Ukraina sõjapiirkonnas ja rääkinud sealsest elust ja sellest, kuidas sõda on inimeste elusid mõjutanud. Kasvõi selles samas Toshkivka koolis käivate õpilaste elud on iga päev ohus, pommitamine on nende jaoks peaaegu tavaline asi. Koolimaja söökla on tehtud varjendiks, mida vajadusel kasutatakse. Ukrainas on sõja tõttu pidanud paljud inimesed lahkuma oma kodudest ja ilma jäänud oma harjumuspärasest elust. Paljud inimesed vajavad sõja tõttu humanitaarabi – isegi toitu. Seda kõike on raske ette kujutadagi. Tahtsin ka omalt poolt midagi nende inimeste toetuseks teha,” lisas Roos.

Olen õppinud, et on võimalik teha asju, millega saab avaldada toetust inimestele, kes elavad Sinust kaugel ja keda Sa ise ei tunnegi.

Tahvli jaoks vajalikud 100€ aitasid neiul koguda tema klassikaaslased, kes abistasid piparkookide valmistamisega ja nende müümisega heategevuskohvikus. Valmistati ka Ukraina sõda tutvustavaid plakateid, mis koolimajja üles pandi. Rahasumma andis neiu 19. septembril 2019. aastal üle Jarõna Ilole, kes MTÜ Mondo esindajana Ukrainas viibides külastas 15. jaanuaril 2020-ndal aastal Toshkivka kooli ja andis kogutud raha direktor Vladimir Tšerkassile.

6. märtsil 2020. aastal  avati Ukrainas Luganski oblastis asuva Toshkivka koolimaja seinal tahvel kirjaga „29.10.2014 päästis see lind 140 õpilase elu, hoiatades läheneva hädaohu eest“.

 

Neiu hakkas müüma ka heategevuslikke rinnamärke, mille kujundajaks on Jarõna Ilo. Märke saab soetada neiu Facebooki lehelt ja saadud tulu läheb Toshkivka kooli toetuseks.

 

 

 


 

Kulla Saatmäe
Märka Last noortetoimetus
Fotod: erakogu 

 

2
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.