Scroll Top

NUKU teatri video: “Märgakem ja tunnustagem inimesi, kes toimetavad päriselus meie kõrval!”

Nuku teater

“Lastega ja lastele 2020” vabariiklikule tunnustusauhinnale on praeguseks esitatud sadakond kandidaati. Ajal, kui nomineerimise lõpuni on jäänud viimased kaks päeva, on teie ees muuhulgas ka president Kersti Kaljulaidi Facebooki uudisvoost leitav NUKU teatri poolt kirjutatud ja lavastatud temaatiline videoklipp ning asjaosaliste kommentaarid.

“Märgakem ja tunnustagem inimesi, kes toimetavad päriselus meie kõrval!
Räägime ja kuulame nende lugusid.”
– NUKU teater

Nominente on võimalik esitada kuni 1.maini õiguskantsleri kodulehel
Tänavuse sündmuse kulgu saab jälgida Märka Last ajajoonel

NUKU teater kutsub meid kõiki üles märkama, tunnustama ning lugusid rääkima ja kuulama ning meie omakorda küsisime meie asjaosaliste endi käest, miks olid nad nõus ja valmis enda kollektiivpuhkuse ajal sel määral panustama. Teisisõnu piilume kaadrite taha, kuhu kutsume nüüd ka kõiki teid.

NUKU teatri video- ja heliosakonna juht
Mait Visnapuu, kes antud klippi filmis ja monteeris, ütles lühidalt: „See on äge projekt, mulle meeldis”. Kuid mida arvavad kaamera ees olnud mehed?

Taavi Tõnisson, NUKU teatri näitleja ja lavastaja

„Ma olen nelja lapse isa ja töötan näitlejana teatris, mille paljud lood ja lavastused on suunatud just noorele vaatajale. Lapsed on targad, nutikad, naljakad, vahetud ja siirad, süütud, puhtad, ausad, mängulised. Neilt on palju õppida. Iga laps on oluline. Iga laps väärib vahetut kontakti ja tähelepanu. Väärib tunnustust ja tuge. Ning turvalist keskkonda, milles kasvada. Täiskasvanutena unustame oma murede ja suurte maailma asjade seas vahel ära, et lapse mure ja  rõõm on täpselt sama suured ja olulised nagu meie endi omad. Kipume vahel lapsi võtma iseenesest mõistetavana.
Seda enam väärivat tunnustust need inimesed ja organisatsioonid, kes on oma elu ja tegevuse pühendanud lastele, noortele. Nende arendamisele ja toetamisele ja hoidmisele. Nende eest hoolitsemisele. Headus sünnitab headust ning need inimesed ja organisatsioonid väärivad tingimata rohkem avalikku tähelepanu ja tuge ning tunnustust!
Sellepärast tunnen, et on suur au olla rollis, mis võimaldab inimeste tähelepanu suunata ja nii anda oma tagasihoidlik panus.“

Mirko Rajas, NUKU teatri kunstiline juht

„Arvan, et laste, noorte ja peredega tegelemine tervema ühiskonna loomiseks, arendamiseks, hoidmiseks on äärmiselt oluline. Üleskutsega liitumine on minu jaoks nii kodanikuna kui ka teatri esindajana üks väike võimalus anda oma panus selle eesmärgi elluviimiseks.  Ka meie teatri missioon on kujundada noore inimese kultuuriruumi, avardada tema tajusid, peegeldada tema elutunnetust, aidata tundma õppida iseennast ja maailma.
Otsime teatrina kontakti noore vaatajaga, aga kõnetame seejuures ka teisi vanusegruppe. Noorus ja arenemishimu on eelkõige sisemise eluhoiaku küsimus ning võib iseloomustada nii last, noorukit kui täiskasvanut. 
Kui meil on üheskoos võimalik tunnustada inimesi ja organisatsioone, kes südameasjana tegelevad parema terviku nimel, siis tehkem seda, märgakem, tunnustagem, sest võib olla annab just selline tähelepanu paljudele jõudu edasi tegutseda või alustada millegi uuega.“

Koostöö jõud

Kristi Märk, Lastekaitse Liidu koordinaator

Meil olid NUKU teatri esindajatega juba ka varem põgusad koostöömõtted, kuidas ja millist lisaväärtust üleüldiselt laste ellu tuua ja luua. Ja siis ühtäkki, nähes kõrvalt, kuidas sedasama “Lastega ja lastele” sündmust korraldasime, pakkusid nad end ka siia appi.
Minu meelest on eriti äge see, et NUKU rahvas tuli lihtsalt heast südamest ja ilma ühtegi lisaküsimust esitamata kampa. Alles videoklipi valmides said nad teada, et muuhulgas läheb see jagamisele ka Eesti presidendi ajajoone kaudu. Ühtlasi sattus sealseks avaldamise kuupäevaks juhuslikult täpselt sama päev, mil oli NUKU teatri juhi Joonas Tartu juubel, nii et kokkuvõttes saime ka omalt poolt teha justkui väikese sümboolse tänukingituse.”


Keda Sina omalt poolt esile tõsta ja ära märkida soovid?

Eestimaa on täis nii suuri kui väikeseid, kes tegutsevad laste heaks ja laste jaoks, tehes seda südamest ja südamega. Selleks, et Sinu väärt mõte, mis Sul loodetavasti juba praegu naeratuse suule tõi, ainult mõtteks ei jääks, vaid ka reaalselt teoks saaks, on nominentide esitamise taotlusvorm eriti lihtne ja lühike.

Hea teada

Ka tänavu annavad Vabariigi President ja õiguskantsler auhinnad üle lastekaitsepäeval 1. juunil, kuid seda mitte Kadrioru roosiaias, vaid Eesti Televisiooni vahendusel. Märgakem üheskoos neid, kes on oma tööde ja tegemistega Eesti laste ja noorte elu positiivselt mõjutanud või mõjutamas. Kandidaate saab esitada kuni 1. maini õiguskantsleri kodulehel ning sündmuse ajajoon on leitav Märka Last lehel

Tunnustusauhinda “Lastega ja lastele” annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, Eesti Lasterikaste Perede Liit, Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi Kantselei ja Õiguskantsleri Kantselei.

Aitäh teile, NUKU teatri pere, selle imelise klipi eest. Erilised tänusõnad Mirko Rajas, Taavi Tõnisson, Mait Visnapuu, Joonas Tartu, Kati Kuusemets, Priit Põldma, Peep Ehasalu, Marie Pullerits.


Fotomaterjal

Päisefoto. NUKU teatri video ekraanitõmmis
Taavi Tõnissoni foto lavastusest „Apelsinitüdruk“. Kulla Laas
Mirko Rajase foto. Andres Roosileht

0
Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.