Scroll Top

Sigrid Salundo: “Vaprusehelmed ühendavad peresid ning näitavad, et keegi ei ole enda murega üksi”

Sander

Sigrid Salundo, Vaprusehelmed
“Lastega ja lastele” tunnustusauhinna kategooria “Lapse suur tegu” 2019  laureaat
Tänavu saab nominente esitada kuni 1.05.20


Vaprusehelmed on loodud krooniliste haigustega laste ravi toetamiseks ning Vaprakeste abistamiseks valulike protseduuride ja pikkade raviperioodidega toimetulekul. Eest
is on praeguseks programmiga liitunud TÜ Kliinikumi ja Tallinna Lastehaigla hematoloogia-onkoloogia osakonna lapsed.

Vaprushelmeste teekond algab jõudu sümboliseeriva klaashelme ja nööriga, millele saab laps oma nimetähed ritta seada. Järgnevad helmed, mida laps keesse lükkida saab, sümboliseerivad erinevaid raviperioode ning keeruliste raviprotseduuride läbimist. Seeläbi saab värvilistest helmestest kokku lapse vapruse lugu.

Just erinevate helmeste abil saavad lapsed ja pered rääkida enda lugu – mida nad on saavutanud, mida läbi elanud ja millist vaprust sellel teel üles näidanud. Narratiivi loomine ja oma loo mõtestamine aitab vähendada kaost ja distressi, mille trauma lapsele tekitada võib. 

Kuidas jõudsid Vaprusehelmed Eesti lasteni?

Vaprusehelmeste programm jõudis Eesti lasteni tänu Sander Salundole, kes veidi rohkem kui kaks aastat tagasi läbi tiheda lumesaju kõige eredama täheni lendles, et sealt meie vapratel pisikestel, heasüdamlikel meisterdajatel ning imelistel helmehaldjatel silma peal hoida.

Olles vaid kaheaastane, diagnoositi Sandril peaajukasvaja (ependümoom), mille tagajärjel veetis alati naerusuine ja üdini vapper poiss järgnevad kuus aastat vahelduva eduga haiglaseinte vahel.

Sander Salundo

Algselt poolteist aastat kestnud raske keemia- ja kiiritusravi kaotas vähi järgnevaks pooleteiseks aastaks. Kuid kuna algselt opereeritud kasvaja osutus pahaloomuliseks, siis oli teada, et isegi peale pikka ravi võib haigus ühel hetkel naasta – nii ka juhtus. Seetõttu algasid operatsioonid, keemia- ja kiiritusravi uuesti otsast peale. Seekord sai lisaravi läbi viidud Soomes, Kuopio Ülikooli haiglas. Peale sealset ravi, pääses Sander ravile Bonni ülikooli haiglasse, kus ta esimest korda Vaprusehelmestega kokku puutus.

Mäletan endiselt, kuidas lugesime perega päevi, mil vend Sander ja ema Ulvi tagasi koju tulevad ning kui see päev lõpuks kätte jõudis, otsis Sannukas koju jõudes esimese asjana välja enda Vaprusehelmed, et seeläbi meid enda viimase paari kuu läbielamistega kurssi viia. Istusin siis väikevennaga maha ja kuulasin, kuidas ta tõsise entusiasmiga mulle kõiksugu erinevatest protseduuridest, helmestest ja tegemistest rääkis. Juba esimese paari minutiga sain aru, et üks roosa vurri-kujuline helmes kordub Sandri pikas kees rohkem, kui ükski teine helmes. Seetõttu mõtlesin uurida, et mida siis see helmeke endast kujutab.

Peale küsimuse esitamist, läksid Sannuka silmad särama “See on hea päeva helmes!”

Uurisin siis vaikselt edasi, et kas tal oli siis tõesti nii palju häid päevi selle ravi jooksul ning vastuseks sain enesekindla “JAA!”.

Kõige eredam mälestus sellest vestlusest oli hetk, mil Sannukas rääkis sellest, kuidas tema helmekee aitas tal haiglas uusi sõpru leida. Kuigi samasse palatisse olid lisaks Sandrile sattunud veel kaks last, kellega nad ühist keelt ei rääkinud, siis selgus, et lapsed ei vaja vapruskeede uurimiseks ja lugude mõistmiseks tõlki – kõik oli neile koheselt selge.

Kõik Sandri jagatud lood näitasid, et võib-olla Vaprusehelmestes on tõesti suurem maagia peidus – helmed ühendavad lapsi ja peresid ning näitavad, et keegi ei ole enda murega üksi.

Kuvatõmmis: Vaprusehelmete Facebooki lehekülg


Kas mina saaksin samuti Vaprusehelmeid meisterdada?

Vaprusehelmete vapper meeskond

Kuigi kõik teised riigid tellivad enda helmeid kas Hiinast või mõnest suuremast tööstusest, siis Eesti Vaprusehelmeste meeskond teadis, et see on koht, kuhu kaasata kogu Eesti rahvas. Seetõttu panime kokku täpsed juhised selleks, et kõik eestlased saaksid enda armastust, jõudu ja tugevust meie pisikeste Vaprakestega jagada.

Helmeste meisterdamiseks läheb vaja polümeersavi (Fimo, Cermit vm), millest voolitud helmed peaksid olema umbkaudu suurusega 11-16mm. Kuna kõik meisterdatud helmed peavad lõpuks leidma enda tee laste keedesse, siis oluline osa meisterdatud helme juures on grilltikuga tehtud auk. Augud on vaja teha enne helmeste ahju panekut grilltikuga selleks, et 1 mm nöör helmest hiljem läbi mahuks.

Pärast helmeste voolimist ja augu tegemist, tuleb neid ahjus kergelt küpsetada. Kuigi küpsetamise aeg ja soovitatavad temperatuurid võivad olenevalt valitud polümeersavi sordist varieeruda, siis tavaliselt soovitatakse helmeid küpsetada 110 kraadises ahjus umbes pool tundi. Soovitan vaadata täpsemaid juhiseid enda valitud polümeersavi pakendilt.

Kuigi meil on täpsed juhised, millised helmed peavad välja nägema ning iga meisterdaja eesmärk peaks olema see, et helmed oleksid võimalikult sarnastes suurustes ja toonides, siis tasub meeles pidada, et helmeste meisterdamiseks ei ole üht ja ainsat meisterdamise viisi, nendega saavad hakkama nii nelja- kui ka saja-aastased.

Peamine on see, et iga meisterdaja paneb enda helmestesse jõudu, kallistusi, paisid helmeid siludes ja häid mõtteid ning saadab meisterdatud helmekesed Vaprusehelmeste meeskonnale.

Kui oled ilusti meie antud soovitusi ja juhtnööre järginud ning sooviksid nüüd helmed Vaprusehelmeste meeskonnani toimetada, siis kirjuta meile läbi Facebooki sõnum ning seejärel anname sulle juba täpsemad juhised. Lisa oma igapäevastesse toimetustesse üks mõnus meisterdamise paus, mis aitab aja maha võtta, kuid samas ka enda aega sisustada.

 

Helmehaldjad teavad rääkida, et Vaprusehelmes teeb vapraks ning olgem ausad, vaprus on just see, mida igaüks meist hetkel vajab.

 

“Lastega ja lastele” tunnustusüritus. Perekond Salundo president Kersti Kaljulaidiga. Foto: Arno Mikkor

 

Foto: Carol Liis Metsla

Aitäh, et aitad aidata!

Selleks, et enda tervist praeguses kriisiolukorras hoida, soovitame polümeersavi tellida kunstipoodide kodulehekülgedel olevate e-poodide kaudu!

info@vaprusehelmed.ee
Facebook ja Instagram

Naisteleht: “Sander oli meie elus selleks, et meile armastust õpetada!”
Postimees: Kaheksa-aastase poisi õpetus: kui täna on hästi, siis ongi hästi

 


HEA TEADA

Tänavu saab  “Lastega ja lastele” tunnustusürituse nominente esitada kuni 01.05.2020
Taotluse vormi ja kategooriad leiate Õiguskantsleri kodulehelt

 

Lisainfo

Tunnustusauhind “Lastega ja lastele” kutsub märkama ning nominente esitama
Награда-признание «С детьми и детям» призывает замечать и заявлять номинантов

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi Kantselei ja Õiguskantsleri Kantselei.

4

Comments (2)

Comments are closed.

Easysoftonic
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.